Statutul Sindicatului Metalurgistul Zalău

CAP. I. DISPOZIŢII GENERALE

Art. 1. Sindicatul Metalurgistul funcţionează ca persoană juridică de sine stătătoare pe baza prevederilor prezentului statut şi a legislaţiei române în materie.

Art. 2. (1) Denumirea oficială a sindicatului este: Sindicatul Metalurgistul, în vorbirea curentă putând fi utilizată şi denumirea prescurtată: METALURGISTUL.

(2) Sediul sindicatului Metalurgistul se află în municipiul Zalău, B-dul Mihai Viteazul nr. 93, activitatea sa de bază desfăşurându-se în cadrul S. C. SILCOTUB S.A.

Art. 3. Sindicatul Metalurgistul s-a constituit fără autorizaţie prealabilă, conform prevederilor din Carta Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi a legislaţiei în vigoare.

Art. 4. Sindicatul Metalurgistul este organizaţie independentă care reuneşte prin libera adeziune, salariaţi ai Societăţii Comerciale SILCOTUB S.A. Zalău, salariaţi ai altor persoane juridice şi fizice angajatoare şi orice alte persoane care, potrivit legii, pot adera la o organizaţie sindicală fără deosebire de pregătire profesională, de naţionalitate, convingeri politice, religie, sex, vârstă.

Art. 5. Sindicatul Metalurgistul s-a constituit şi funcţionează având următoarele scopuri:

a) Apărărea drepturilor economice, sociale şi profesionale prevăzute în legislaţia naţională, în pactele, tratatele şi convenţiile internaţionale la care România este parte, precum şi în contractele colective de muncă, regulamentele interne şi statutele profesionale aplicabile membrilor săi - în faţa angajatorilor, autorităţilor publice centrale şi locale, a instanţelor judecătoreşti;

b) Promovarea intereselor economice, sociale, profesionale, culturale, civice şi sportive ale membrilor săi - în faţa partenerilor sociali în contractele colective de muncă şi a regulamentele interioare, a organelor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi a autorităţii legislative;

c) Asigurarea exerciţiului, în cadrul legal, a dreptului sindical şi libertăţii de opinie a membrilor săi, conform Constituţiei, Statutului şi celorlalte legi în vigoare.

d) garantarea egalităţii de tratament, lipsa discriminării de orice fel între membrii organizaţiei, menţinerea şi consolidarea unităţii şi solidarităţii între membrii organizaţiei;

e) Activităţi de elaborare şi implementare de proiecte în domeniul social, organizarea de cursuri de formare profesională şi instruiri, servicii de informare şi consiliere pentru membri săi.Editarea, tipărirea şi distribuirea de materiale de promovare a organizaţiei şi a scopului acesteia.Activităţi de promovare a dialogului social.

Art. 6. În desfăşurarea activităţii sale, Sindicatul Metalurgistul, prin organele sale alese, va respecta următoarele principii:

a)   independenţă absolută faţă de organele administraţiei publice centrale şi locale, faţă de organele autorităţii legislative şi cele ale autorităţii judecătoreşti, faţă de partidele politice precum şi faţă de persoanele juridice şi fizice partenere în raporturile specifice scopului în care s-a constituit sindicatul;

b)   autonomie asigurată în raporturile cu federaţiile şi uniunile de federaţii din România, la care sindicatul este afiliat, cu respectarea obligaţiilor asumate faţă de acestea;

c)   respectarea voinţei exprimate de majoritatea membrilor săi în adoptarea deciziilor privind desfăşurarea activităţilor potrivit cu scopul pentru care s-a constituit şi în alegerea persoanelor din funcţiile reprezentative, conform reglementărilor prezentului statut;

d)   menţinerea şi afirmarea solidarităţii, egalităţii de tratament, demnităţii şi nediscriminării sub nici o formă între membrii săi.

Art. 7. (1) Sindicatul Metalurgistul este afiliat profesional la Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor METAROM, care reuneşte sindicate din metalurgie, iar la nivel naţional este afiliat la Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA.

(2) Schimbarea afilierii profesionale ori naţionale se face numai în urma validării noii afilieri de către adunarea generală a sindicatului.

(3) În funcţie de evoluţia condiţiilor economice şi geopolitice viitoare, sindicatul Metalurgistul va participa în orice structuri reprezentative profesionale, naţionale şi internaţionale - în interesul membrilor săi, în formele cerute de aceste structuri, în condiţiile prevăzute la alin. 2.

Art. 8. În vederea promovării opiniei majoritare a membrilor săi referitoare la interesele generale ale societăţii civile, Sindicatul Metalurgistul va susţine şi participa activ la acţiunile civice compatibile cu interesele şi scopul pentru care s-a constituit şi funcţionează.

CAP. II DREPTURILE ŞI ÎNDATORIRILE MEMBRILOR

DOBÂNDIREA ŞI PIERDEREA CALITĂŢII DE MEMBRU

Art. 9. Poate fi membru al sindicatului Metalurgistul orice persoană care a împlinit vârsta de 16 ani şi nu face parte din categoriile cărora legea le interzice expres afilierea sindicală.

Art. 10. (1) Nimeni nu poate fi constrâns să facă parte sau să se retragă din sindicat. O persoană poate face parte în acelaşi timp numai dintr-un singur sindicat.

(2) Membri de sindicat au dreptul de a se retrage din sindicat fără a avea obligaţia de a arăta motivele. Membrii care se retrag din sindicat nu pot cere restituirea cotizaţiei, a sumelor sau a bunurilor donate.

(3) Cererea de înscriere sau retragere din sindicat se depune la biroul permanent iar cotizaţia se reţine, ori încetează să fie reţinută, începând cu data de întâi a lunii următoare. Cererea de înscriere sau retragere trebuie făcută în două exemplare, cu meţionarea numelui şi prenumelui, adresei, codului numeric personal, profesiei de bază şi a celorlalte calificări, şi a locului de muncă (unitatea, secţia etc).

(4) Membri care se retrag nu pot ocupa o funcţie de conducere decât după doi ani de la reînscriere.

(5) Cotizaţia sindicală se reţine pe statul de plată la locul de muncă al fiecărui membru iar valoarea acesteia se comunică la biroul permanent o dată pe lună. Cotizaţia reţinută de angajatori se virează în contul sindicatului cel târziu până în data de 15 a lunii următoare.

(6) Valoarea cotizaţiei este de 1% din venitul brut al fiecărui membru, valoare deductibilă din venitul impozabil. Membrii sindicatului care nu îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract de muncă, datorează o cotizaţie egală cu 1% din salariul mediu brut pe economie, iar pensionarii, studenţii şi militarii în termen datorează o cotizaţie 0,5% din salariul minim pe economie. Plata cotizaţiei în aceste situaţii se poate face şi trimestrial, cel târziu în ultima lună din trimestru.

Art. 11. (1) Pot candida la funcţiile elective din cadrul organizaţiei, membrii care au o vechime minimă în sindicat de 2 ani, au capacitate de exerciţiu deplină, nu au cazier şi nu sunt membri în conducerea unui partid politic.

(2) Vor fi revocaţi de drept din funcţiile sindicale deţinute, reprezentanţii aleşi care, în timpul exercitării mandatului, sunt condamnaţi definitiv ori candidează pentru funcţii politice sau funcţii publice.

DREPTURI

Art. 12. Fiecare membru al sindicatului Metalurgistul are următoarele drepturi:

a) de a fi ales, de a alege şi de a revoca reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatului;

b) de a fi apărat în faţa angajatorilor în caz de încălcare a prevederilor legislaţiei muncii, cuprinse în legile şi contractele colective şi individuale de muncă;

c) de a sesiza abaterile de la locurile de muncă cu privire la: programul de lucru, normarea muncii, igiena şi securitatea muncii, sarcinile şi atribuţiile de serviciu, demnitatea personală;

d) la libera iniţiativă la pronunţarea unor propuneri concrete privind îmbunătăţirea şi diversificarea activităţilor sindicale, la criticarea activităţii organelor de conducere alese ale sindicatului - manifestate în interiorul organizaţiei;

e) de a fi informat asupra oricărei acţiuni a sindicatului;

f) de a participa la orice acţiune sindicală care implică propria persoană;

g) de a-şi păstra vechimea în sindicat, pe perioada studiilor, creşterii copiilor, serviciului militar, pensionărilor temporare sau detaşărilor în interesul serviciului;

h) la folosirea împreună cu membri de familie a dotărilor sociale, culturale şi sportive ale sindicatului;

i) la recompense materiale şi morale pentru activităţi sindicale deosebite;

j) la ajutor umanitar;

k) la contestarea sancţiunilor primite pentru încălcarea prezentului statut primite, în termenele prevăzute de lege;

l) de a participa la grevele de avertisment, propriu-zise ori de solidaritate iniţiate de sindicat;

OBLIGAŢII

Art. 13. Obligaţiile şi îndatoririle fiecărui membru de sindicat:

a) să respecte statutul sindicatului, hotărârile adunării generale, ale consiliului sindicatului şi deciziile biroului permanent;

b) să-şi exercite cu bună-crediţă drepturile conferite prin lege şi statut;

c) să-şi îndeplinească cu bună-credinţă obligaţiile stabilite prin regulamentele interioare, contractele colective de muncă şi celelalte reglementări privitoare la activitatea profesională din cadrul angajatorilor la care sindicatul Metalurgistul este partener social;

d) să nu întreprindă nici o acţiune de natură să dăuneze prestigiului şi funcţionării normale a organizaţiei sindicale;

e) să nu împiedice pe ceilalţi membri să-şi exercite drepturile prevăzute de statut şi celelalte dispoziţii legale, dimpotrivă să fie solidar cu interesele sociale şi profesionale ale colegilor săi;

f) să achite la timp cotizaţia sindicală;

g) să participe la toate acţiunile iniţiate de sindicat;

h) să aducă la cunoştinţa sindicatului orice încălcări ale contractului individual şi colectiv de muncă şi a demnităţii sale;

i) să respecte demnitatea şi libertatea de opinie a celorlalţi membri;

j) să-şi îndeplinească toate obligaţiile ce decurg din calitatea de reprezentant ales, pe perioada mandatului său.

SANCŢIUNI

Art. 14. (1) Nerespectarea prevederilor prezentului statut se sancţionează, în funcţie de gravitate, cu:

- avertisment scris;

- excluderea din sindicat.

(2) Membri care aduc prejudicii morale şi materiale, prin neîndeplinirea ori îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor stabilite prin statut, prin exercitarea abuzivă a drepturilor conferite de statut şi lege, vor răspunde în condiţiile dreptului civil ori penal, după caz.

CAP. III. ORGANELE DE CONDUCERE ALE SINDICATULUI ŞI ORGANIZAREA SINDICATULUI

Art. 15. Organele de conducere ale sindicatului sunt:

- adunarea generală;

- consiliul;

- biroul permanent.

ADUNAREA GENERALĂ

Art. 16. (1) Adunarea generală a sindicatului este organul de conducere suveran.

(2) Adunarea generală se întruneşte o dată pe an în şedinţe ordinare, iar în situaţii deosebite şi în şedinţe extraordinare.

Art. 17. (1) Competenţa adunării generale:

a) aprobă raportul de activitate al consiliului;

b) aprobă raportul anual al comisiilor din cadrul sindicatului;

c) aprobă programul general de activitate;

d) aprobă bugetul de venituri şi cheltuieli;

e) alege membrii comisiilor din cadrul sindicatului;

(2) Competenţa adunării generale extraordinare:

a) stabileşte obiectivele-ţintă pentru negocierile colective la unităţile la care sindicatul este reprezentativ;

b) desemnează membrii comisiei de votare pentru funcţiile Biroului Permanent;

aprobă sau respinge propunerile de modificare ale statutului;

c) afilierea la alte organizaţii sindicale decât cele prevăzute în statut;

d) discută cazurile de abateri grave ale membrilor organelor de conducere şi decide iniţierea procedurii de revocare a lor;

e) declararea grevei de solidaritate cu alte sindicate;

f) hotărăşte reorganizarea şi dizolvarea voluntară a sindicatului.

(3) a) Şedinţele extraordinare pot fi convocate de:

- preşedintele sindicatului iar în lipsa acestuia de către vicepreşedinte;

- 2/3 din membri consiliului;

- 1/5 din membri sindicatului.

b) Şedinţele ordinare sunt convocate de biroul permanent, prin afişare în locurile special amenajate.

Art. 18. (1) Adunarea generală cuprinde liderii nucleelor sindicale sau delegaţii acestora în proporţie de 1 reprezentant la 25 membri de sindicat.

(2) Liderii nucleelor sindicale sunt reprezentanţi permanenţi în adunarea generală pentru un mandat de 4 ani. Desemnarea şi revocarea acestora se face pentru fiecare nucleu prin votul membrilor de sindicat din nucleu. Reprezentantul nucleului sindical transmite în adunarea generală opinia majoritară a membrilor de sindicat din cadrul nucleului său faţă de problemele aflate în competenţa adunării generale şi are dreptul la un vot. Participarea reprezentanţilor la adunarea generală, direct sau prin înlocuitor, este obligatorie. Cu titlu de excepţie, dacă reprezentantul şi înlocuitorul acetuia sunt în imposibilitate obiectivă de a participa la lucrări, nucleul respectiv va fi reprezentat de liderul de sector.

(3) Evidenţa membrilor adunării generale se ţine prin registrul reprezentanţilor nucleelor sindicale cu menţionarea numelui şi prenumelui, domiciliului şi codului numeric personal, a numărului de marcă, a nucleului pe care îl reprezintă, perioadei mandatului, numărul de voturi în adunarea generală şi o rubrică specială, în care se consemnează datele persoanei care îl înlocuieşte.

(4) Membri permanenţi ai adunării generale beneficiază de drepturile şi protecţia conferită prin dispoziţiile legale referitoare la membrii organelor de conducere alese ale organizaţiilor sindicale prevăzute de lege.

Art. 19. Adunarea generală ordinară este statutară în prezenţa a 2/3 din membrii delegaţi ori înlocuitorii acestora, iar hotărârile sunt validate dacă sunt adoptate de cel puţin jumătate plus unu din cei prezenţi. Adunarea generală extraordinară este statutară în prezenţa a 3/4 din membrii delegaţi ori înlocuitorii acestora iar hotărârile sunt validate dacă sunt adoptate de cel puţin 2/3 din cei prezenţi.

Art. 20. La lucrările adunării generale pot participa toţi membrii sindicatului, fără restricţie, precum şi persoanele invitate de organizatori. Membrii care nu sunt reprezentanţi ai nucleelor sindicale -permanenţi ori înlocuitori ai acestora- precum şi invitaţii au drept de opinie dar nu au drept de vot.

Art. 21. Hotărârile adunării generale luate conform prevederilor prezentului statut sunt obligatorii pentru toţi membrii de sindicat, chiar dacă au votat împotrivă ori s-au abţinut.

Art. 22. Dezbaterile din cadrul adunărilor generale se consemnează în registrul de procese verbale prin grija secretariatului adunării, iar hotărârile valabile se aduc la cunoştinţa membrilor de sindicat prin grija biroului permanent.

Secretariatul adunării este compus din patru persoane alese ad-hoc dintre cei prezenţi, dintre care doi pentru redactarea procesului verbal iar doi pentru efectuarea prezenţei reprezentanţilor ori înlocuitorilor şi numărarea voturilor exprimate.

CONSILIUL DE CONDUCERE AL SINDICATULUI

Art. 23. (1) Consiliul de conducere al sindicatului este organul de conducere subsecvent adunării generale, şi îndeplineşte atribuţiile acesteia între sesiuni.

(2) Consiliul este organ de lucru cu activitate periodică. El se întruneşte, de regulă, o dată la două săptămâni şi ori de câte ori este nevoie, între şedinţele regulate.

(3) Consiliul este convocat de biroul permanent în afara programului stabilit (din 2 în 2 săptămâni) oricând este nevoie, comunicându-se în acest caz şi ordinea de zi.

(4) Şedinţele consiliului sunt conduse de preşedinte sau de vicepreşedinte, în lipsa acestuia.

În cazuri de excepţie, când preşedintele şi vicepreşedintele nu pot participa la şedinţă, şedinţele vor fi conduse de un membru desemnat dintre ceilalţi membri ai consiliului.

Art. 24. Atribuţiile consiliului:

- stabileşte necesitatea declanşării grevelor;

- stabileşte formele utilizării fondurilor potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de adunarea generală;

- completează hotărârile adunării generale;

- stabileşte programul anual de formare sindicală şi desemnează persoanele care urmează să urmeze cursurile de formare;

- sprijină activitatea comisiilor ce funcţionează în cadrul sindicatului;

- poartă negocierile şi discuţiile cu diferite structuri sindicale şi nesindicale şi cu partenerii de dialog social, prin preşedinte şi, în lipsa acestuia, prin vicepreşedinte;

- adoptă declaraţii şi luări de poziţie cu caracter civic.

- adoptă textul petiţiilor şi strânge semnăturile de susţinere ale membrilor de sindicat;

- hotărăşte asupra organizării mitingului şi a demonstraţiei în lupta pentru apărarea drepturilor şi promovarea intereselor membrilor sindicatului precum şi pentru respectarea demnităţii şi drepturilor fundamentale ale omului;

- decide asupra recompenselor acordate membrilor de sindicat pentru activitaţi deosebite depuse pe linie sindicală.

Art. 25. (1) Consiliul este constituit din: liderii sindicali care reprezintă membrii din sectoarele de activitate ale unităţii în cadrul căreia îşi desfăşoară sindicatul activitatea de bază şi înlocuitorii acestora, liderii de sindicat care reprezintă membri de sindicat cuprinşi în alte entităţi juridice şi înlocuitorii acestora, şefii de comisii aleşi de adunarea generală şi membrii biroului permanent.

(2) Membrii consiliului de conducere al sindicatului şi supleanţii lor sunt aleşi pe o perioadă de patru ani. Fiecare lider de sector sau entitate ori supleanţii lor, precum fiecare din cei doi membri ai biroului permanent, pot exprima un singur vot valabil. Şefii comisiilor din cadrul sindicatului au drept de opinie, dar nu au drept de vot.

(3) Membrii consiliului şi supleanţii lor sunt aleşi şi revocaţi prin vot direct şi secret exercitat numai de către membri de sindicat din structura organizatorică în care îşi desfăşoară activitatea profesională unde au fost aleşi.

(4) Este validat în funcţia de lider de sector/entitate candidatul care întruneşte cele mai multe voturi iar supleanul său este validat următorul clasat după numărul de voturi valabil exprimate.

Art. 26. (1) Şedinţele consiliului sunt statutare dacă se desfăşoară în prezenţa a două treimi din numărul total al membrilor săi ori înlocuitorii acestora cu drept de vot, după caz, iar votul consiliului este validat dacă hotărârea întruneşte jumătate plus unu din voturile valabil exprimate.

(2) Ordinea de zi a şedinţelor, dezbaterile şi rezultatul acestora se consemnează în procesul verbal de şedinţă.

Art. 27. Membrii consiliului sindicatului vor fi recompensaţi în funcţie de activitatea depusă pe linie sindicală, în limitele bugetului aprobat în acest sens.

BIROUL PERMANENT

Art. 28. Biroul permanent este organul executiv al sindicatului, ducând la îndeplinire hotărârile adunării generale a sindicatului, a consiliului sindicatului şi orice alte atribuţii conferite de statut sau lege.

(2) Biroul are activitate permanentă. Mandatul membrilor biroului permanent este de 4 ani.

Art. 29 (1) Alegerea membrilor biroului permanent se face prin vot secret şi direct exercitat de toţi membri de sindicat.

(2) Alegerile pentru funcţiile elective ale biroului permanent se desfăşoară pe fiecare funcţie separat. O persoană poate candida, în acelaşi timp, numai pentru o singură funcţie.

(3) Pentru a fi validate alegerile, este necesar să voteze minimum 2/3 din numărul total al membrilor de sindicat, pentru primul tur de scrutin. Al doilea scrutin se organizează numai dacă nici unul dintre candidaţi nu întruneşte majoritatea simplă a voturilor valabil exprimate în primul tur. Pentru al doilea tur de scrutin participă primii doi candidaţi din primul tur, care deţin cele mai multe voturi. Este validat candidatul care obţine cele mai multe voturi valabil exprimate, indiferent câţi membri participă la vot.

Art. 30. Biroul permanent se compune din doi - cinci membri:

a) preşedinte, care este şi preşedinte al sindicatului Metalurgistul;

  1. vicepreşedinte, care este şi vicepreşedinte al sindicatului Metalurgistul;
  2. membri

Art. 31. (1) În subordinea biroului permanent îşi desfăşoară activitatea un jurist, un contabil şi un secretar dactilograf. În cadrul unor activităţi specializate, pe perioada de desfăşurare a acestora, se vor contracta serviciile unui psiholog, sociolog, medic specialist şi alţii.

(2) După caz, contabilul, juristul şi secretarul dactilograf vor fi indemnizaţi după munca prestată conform contractului individual de muncă încheiat între ei şi sindicat.

Art. 32. Biroul permanent al sindicatului Metalurgistul desfăşoară activitatea curentă a sindicatului Metalurgistul Zalău. El are următoarele atribuţii generale:

- mediază şi aplanează diferendele intervenite între structurile sindicale membre;

- elaborează materialele necesare desfăşurării şedinţelor consiliului şi adunării generale a sindicatului Metalurgistul Zalău;

- propune organigrama de personal a sindicatului Metalurgistul şi stabileşte atribuţiile personalului angajat al sindicatului Metalurgistul;

- propune asupra iniţierii acţiunilor de luptă sindicală şi decide modul de desfăşurare a lor;

- reprezintă ori mandatează reprezentanţi ai sindicatului Metalurgistul în organele consultative şi în comisiile de negociere la nivel judeţean, federativ şi confederativ prin delegare de competenţă;

- se autosesizează, iniţiază şi susţine demersurile pe calea dialogului şi calea judiciară pentru respectarea drepturilor ce decurg din legislaţia muncii, contractele colective şi individuale de muncă, pe calea dialogului cu persoanele fizice şi juridice angajatoare ori pe calea judecătorească;

- se autosesizează şi face demersurile legale pentru sancţionarea persoanelor fizice şi juridice care se fac vinovate de acţiuni ilicite privind faptul sindical şi pentru orice alte fapte prevăzute de prezentul statut - în vederea reparării integrale a prejudiciilor suferite de organizaţie şi membrii săi;

- îndeplineşte orice altă activitate specifică stabilită de consiliu sau adunarea generală;

- este competent în toate problemele pe care statutul nu le-a atribuit competenţei unui alt organ.

Art. 33. Atribuţiile preşedintelui sindicatului Metalurgistul Zalău:

- coordonează şi controlează întreaga activitate a biroului permanent şi a personalului angajat;

- angajează prin semnătură sindicatul Metalurgistul Zalău în raporturile cu terţii;

- reprezintă în instanţă sindicatul Metalurgistul Zalău;

- este purtătorul de cuvânt al sindicatului Metalurgistul Zalău;

- comunică orice modificare a statutului hotărâtă de adunarea generală, precum şi modificările intervenite în componenţa organelor de conducere ale sindicatului, în termenul legal;

- emite decizii pentru punerea în executare a hotărârilor biroului permanent, a adunării generale şi ale consiliului;

- prezidează şedinţele biroului permanent, consiliului şi adunării generale;

- prezintă consiliului şi adunării generale rapoarte de sinteză privind activitatea desfăşurată de biroul permanent în perioada dintre şedinţele lor de lucru;

- încheie contractele individuale de muncă ale personalului de execuţie angajat de sindicatul Metalurgistul Zalău;

  • împreună cu vicepreşedintele întocmeşte fişa postului personalului angajat al sindicatului Metalurgistul Zalău;
  • coordonează activitatea de informare a membrilor de sindicat asupra hotărârilor adunării generale, consiliului sindicatului, asupra activităţii curente a biroului permanent şi comisiilor de specialitate.

Art. 34. (1) Atribuţiile vicepreşedintelui sunt, în principal:

  1. întocmeşte programul de pregătire în domeniul sindical şi al relaţiilor de muncă;
  2. urmăreşte periodic modul de îndeplinire a programelor comisiilor de specialitate şi sesizează preşedintele despre eventualele neregularităţi constatate;
  3. stabileşte necesarul de materiale (de birotică, promoţionale, informative, informaţionale ş.a.) necesare desfăşurării în condiţii optime a activităţii curente a biroului permanent, consiliului sindicatului, adunării generale şi comisiilor de specialitate;
  4. înregistrează toate solicitările, propunerile, sesizările, reclamaţiile adresate biroului permanent, consiliului sindicatului, adunării generale, comisiilor de specialitate şi le supune dezbaterii organului competent, după caz.

(2) Vicepreşedintele va efectua orice altă activitate încredinţată de preşedinte ori organele statutare ale sindicatului.

(3) în cazul în care preşedintele se află în imposibilitate de a-şi exercita prerogativele, mai mult de 24 de ore, vicepreşedintele este înlocuitorul de drept, fără o împuternicire specială.

Art. 35. Atribuţiile contabilului:

- avizează toate actele care angajează patrimonial sindicatul Metalurgistul Zalău;

- este coordonatorul de drept al activităţii comisiei financiar-contabile, calitate în care îi revin atribuţiile prevăzute de lege;

- de la începutul mandatului preia sub semnătură patrimoniul scriptic rezultat din ultimul bilanţ. La sfârşitul mandatului predă patrimoniul în acelaşi mod.

Art. 36. Preşedintele emite decizii pentru întreg personalul salariat din subordinea biroului permanent.

Art. 37. Membrii biroului permanent vor fi indemnizaţi în funcţie de activitatea depusă pe linie sindicală, conform hotărârii consiliului sindicatului., în limita bugetului aprobat de Adunarea Generală.

COMISIILE DE SPECIALITATE

Art. 38. Pentru îndeplinirea scopului pentru care s-a constituit sindicatul, în cadrul organizaţiei se constituie şi funcţionează următoarele comisii:

a) comisia socială;

b) comisia de femei;

c) comisia de tineret;

d) comisia tehnico-economică şi profesională;

e) comisia cultural-sportivă;

f) comisia de cenzori;

g) comisia juridică, organizatorică, salarizare şi de personal.

Atribuţiile comisiilor sunt stabilite prin regulamente proprii aprobate de adunarea generală.

Art. 39. Fiecare comisie va lucra având în componenţă 3-11 membri. Fiecare  comisie îşi va alege un preşedinte şi un secretar. Membri comisiilor vor fi aleşi de către adunarea generală pe termen de patru ani.

Art. 40. Comisia de cenzori are atribuţiile prevăzute de lege.

STRUCTURA REPREZENTATIVĂ

Art. 41. (1) Sindicatul Metalurgistul are următoarea structură organizatorică:

- forma de bază a sindicatului este nucleul sindical format din membrii care lucrează pe acelaşi schimb şi sector - pentru cei care sunt salariaţi la S.C. SILCOTUB S.A. Pentru cei cuprinşi în alte entităţi, precum şi celelalte categorii de membri, constituie nuclee pe entităţi şi categorii socio-profesionale;

- sindicatele pe secţii - formate din mai multe nuclee sindicale, în toate formele definite mai sus;

- personalul administrativ şi serviciile funcţionale se asimilează cu secţiile de producţie;

- sindicatul Metalurgistul este format din totalitatea sindicatelor pe secţii şi entităţile disticte.

Art. 42. Fiecare nucleu şi secţie vor avea un lider ales. Liderii aleşi ai nucleelor sunt membri permanenţi ai adunării generale iar liderii aleşi ai secţiilor şi entităţilor sunt şi membrii consiliului sindicatului Metalurgistul. Totalitatea membrilor sindicatului aleg preşedintele şi vicepreşedintele care reprezintă organizaţia în ansamblul ei.

CAP. IV. PATRIMONIUL SINDICATULUI

Art. 43. (1) Patrimoniul iniţial al sindicatului se compune din bunuri imobile şi mobile şi din fonduri băneşti, preluate pe bază de documente de către comisia de revizie de la fostul sindicat.

(2) Patrimoniul iniţial se completează cu bunuri imobile şi mobile şi cu mijloace băneşti provenite din: cotizaţia membrilor, manifestări cultural-educative, dividendele şi profitul net cuvenite din activităţile economice la care deţine acţiuni ori părţi sociale; sponsorizări şi donaţii,  precum şi alte surse legale.

Art. 44. Bunurile mobile şi imobile ce constituie patrimoniul sindicatului nu pot fi împărţite între membrii acestuia şi se folosesc potrivit scopurilor pentru care s-a constituit sindicatul.

Art. 45. Administrarea patrimoniului se realizează de către Biroul permanent al sindicatului, pe baza bugetului de venituri şi cheltuieli iar execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli se aprobă de către adunarea generală a sindicatului.

Art. 46. În cazul reorganizării sau dizolvării sindicatului, patrimoniul existent la data dizolvării se preia, pe bază de inventar, de către confederaţia sindicală la care sindicatul este afiliat şi se păstrează în custodie până la finalizarea procedurii de reorganizare ori până la înfiinţarea unui nou sindicat cu specific asemănător. În cazul în care, în termen de 180 de zile de la dizolvarea sindicatului, nu se constituie un nou sindicat, patrimoniul aflat în custodia confederaţiei trece definitiv în patrimoniul propriu al acesteia.

CAP. V. DISPOZIŢII FINALE

Art. 47. Sindicatul Metalurgistul este persoană juridică şi a fost înscris în registrul de persoane juridice în baza sentinţei civile nr. 40 din data de 14.03.1990 emisă de Judecătoria Zalău.

Art. 48. Prezentul statut a fost adoptat în şedinţa Adunării Generale din data de 12.09.2023,

Art. 49. După rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti privind modificările aduse statutului, se vor organiza alegeri pentru desemnarea liderilor  de nuclee şi se va întocmi registrul adunării generale, după care se va comunica Judecătoriei Zalău-Sălaj lista cu persoanele alese.

Contact

 B-dul Mihai Viteazul, Nr.93,
Zalău, Sălaj.

Telefon: +40 260 620 552

E-mail: 
Sind.Metalurgistul.Zalau@gmail.com